Google даде рамо на мрежа с отворен код

Интернет гигантът "Google" се присъедини към IBM и "Red Hat" в патентната мрежа с отворен код.

Този ход е сериозен прогрес за "Open Invention Network", организация, създадена с цел да премахне безпокойството от патентни съдебни процеси от плещите на "Linux" разработчиците.

"Google" е не само един от най-големите глобални потребители на софтуер с отворен код, но е и първият член в организацията, който е и краен потребител на този софтуер.

Другите членове в патентната мрежа, сред които са IBM и "Red Hat", са вендори, продаващи продукти, базирани на софтуера с отворен код.

Съобщавайки за своя ход, от "Google" подчертават, че компанията разчита изключително много на отворения код, и по-специално на "Linux", тъй като много от сървърите и работните й станции оперират с "Linux".

От търсачката добавят пред "CNET News", че ценят операционната система с отворен код, тъй като тя е много мощна и гъвкава.

Членството в OIN означава още, че както другите членове на организацията, "Google" се съгласява нейните патенти, свързани с отворения код, да бъдат използвани безплатно в рамките на OIN.

Целта на това условие е компаниите-членки да могат да си сътрудничат свободно по различни проекти, без да се безпокоят от възникването на проблеми, касаещи интелектуална собственост.

"Open Invention Network" беше основана от IBM и други компании в отговор на нарастващата заплаха софтуерните патенти да попречат на развитието на жизненоважни проекти с отворен код, като "Linux" и "Samba".

Същевременно IBM се опитваше доста упорито да патентова своя софтуер в Европейския съюз, припомня "CNET News". БГНЕС

{START_COUNTER}