Google и Sun притиснаха Microsoft

С включването на StarOffice в GooglePack компаниите целят да атакуват доминиращата роля на софтуерния гигант в приложенията за офис продуктивност
Две години след като обявиха партньорство за разпространение на софтуер, Google и Sun Microsystems изясниха своята тактика за атакуване на Microsoft и нейния широкоразпространен Office софтуер.
Google започна да включва StarOffice на Sun, комплект от текстов редактор, електронна таблица и други работни програми, безплатно като част от своя пакет за даунлоуд Google Pack. Този ход е част от усилията на Google да излезе извън границите на уеб търсенето и да контролира  повече от преживяванията на потребителите както онлайн, така и офлайн.
Пакетът на Google вече включва Firefox - втория по популярност браузър след Internet Explorer на Microsoft, и RealPlayer на RealNetworks - един от основните конкуренти на медия плеъра на Microsoft.
Добавяйки софтуера на Sun, Google оказва ценна подкрепа на производителя на сървъри и софтуер Sun, чието търсене на продукти се срути след спукването на дотком балона. Оттогава компанията се опитва всячески да си върне стабилната печалба.
StarOffice е комерсиалната версия на Sun на безплатно разпространявания пакет OpenOffice, който също е разработен от компанията и е свалян около 100 милиона пъти.
По принцип свалянето на StarOffice струва $70, но Google вече го предлага безплатно. Пакетът разполага с повече характеристики от OpenOffice и обикновено включва техническа поддръжка от Sun. Безплатната версия на Google обаче няма да осигури такава поддръжка.
И двете компании отказаха да коментират финансовите аспекти на своето партньорство. От Sun посочват, че са прибавили способности за интернет търсене във всички свои StarOffice продукти. Това ще позволи на потребителите да подчертават термини в използван в момента документ и веднага да търсят тяхното значение, естествено през Google.
От интернет компанията вярват, че потребителите ще спечелят от достъпа си до безплатен и пълен офис пакет за десктоп употреба.
{START_COUNTER}