Google с убийствени приходи...

Най-голямата търсачка отчете 58% ръст за второто тримесечие, достигайки приходи от $3,87 милиарда. Печалбата обаче е по-ниска с 3% от прогнозите на анализаторите

 
И Google разочарова малко играчите на Уолстрийт с резултатите за второто тримесечие, като не достигна до очакваната от тях печалба, което веднага се отрази на акциите на компанията. Това обаче не е нещо сериозно, както в случая с Yahoo, а се дължи на увеличените разходи на търсачката, която е наела 1548 нови служители през отчетния период.

Общите приходи на интернет гиганта за тримесечието са се увеличили с 58%, в сравнение със същия период преди една година, до $3.87 милиарда, което се дължи на все още много силния основен рекламен бизнес на Google. Изключвайки разходите за придобиване на трафик и комисионните, платени на партньорите, приходите са $2.72 милиарда, което е с $40 милиона повече от очакванията на анализаторите.

Чистата печалба на търсачката за тримесечието е $925 милиона, като преди една година тя е била $721 милиона. Печалбата обаче е с 3% по-ниска от очакваната.

Не всички анализатори на Уолстрийт са били разочаровани, коментира CNET News. Някои са учудени от резултатите на Google, имайки предвид цялостното състояние на индустрията. Yahoo, например, отчете изключително слаби резултати за второто тримесечие, като регистрира спад на приходите в сравнение с миналата година. От компанията дори предупредиха, че приходите й за годината ще бъдат по-ниски от очакваните.

За сметка на това Google продължва да увеличава дела си на пазара за търсене. В САЩ компанията има 52.7% дял от търсенията, докато конкурентите Yahoo и Microsoft имат съответно по 20.2% и 13.3%, според данни на Nielsen/NetRatings.

Не всичко обаче е перфектно в света на Google. Компанията предложи да купи рекламната онлайн фирма DoubleClick за $3.1 милиарда, което ще й даде необходимата сила на пазара за дисплейна реклама. В момента Федералната търговска комисия (Federal Trade Commission) разследва дали сделката не нарушава антитръстовите закони, като Microsoft и AT&T са едни от компаниите, повдигнали въпроса.

Освен това потребителски организации атакуват сделката с аргумента, че поставя проблем за секретността на личните данни.  Ако реализира сделката, Google ще има достъп до огромно количество различни данни за интернет потребителите.

Срещу Google също така има повдигнати и няколко съдебни иска относно нейния проект за сканиране на книги, както и дела за пиратски видео материали, появяващи се на нейния сайт YouTube. Сега най-голямата търсачка тества система, която ще позволи на собствениците на авторски права да премахват бързо своето съдържание от YouTube.

{START_COUNTER}